ongevalsrisico

3418799

Ongevalsrisico jongeren even groot als ouderen

Het ongevalsrisico voor jonge automobilisten is even groot als oudere rijders wanneer deze zich aan de maximum snelheid houden. Zo stelt het VKG na onderzoek.

Uit onderzoek blijkt dat jonge mannen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar bijna twee keer zoveel schade veroorzaken als mannen boven de 30 jaar. Een te hoge snelheid is in bijna alle ongevalssituaties een van de oorzaken.

Ongevalsrisico gelijk

Volgens het onderzoek zouden jonge bestuurders gemiddeld geen hoger risico vormen dan een oudere bestuurder wanneer zij nooit een snelheidsovertreding zouden begaan. In het weekend komen veel ongevallen voor met ernstig letsel of dodelijke afloop waarbij jongeren aan het stuur zaten. Vrijwel al deze ongelukken werden veroorzaakt door extreem verkeersgedrag van jonge mannen die met vrienden in de auto zaten.

Het VKG geeft aan dat zonder de hoge risico-opslagen voor jongeren de premie al snel 40 procent lager uitvalt voor een volledig cascodekking. Bij WA-dekkingen is dit tot wel 50 procent. Daarnaast zegt het VKG dat er voor de startende chauffeur bijna geen betaalbare autoverzekering meer mogelijk is. “Een WA-verzekering voor een 22-jarige voor een elf jaar oude VW Golf diesel ligt rond de 700 tot 800 euro”, laat VKG weten. Het premieniveau lag een aantal jaren geleden bijna 30 procent lager dan nu.

Voor dit onderzoek heeft VKG gebruik gemaakt van schadestatistieken van 50.000 polissen van bestuurders in de leeftijd van 18-35 jaar in de periode 2007-2012. Daarnaast is ook informatie gebruikt van de publicaties “Ernstige verkeersongevallen met jonge beginnende bestuurders” van Rijkswaterstaat van 31 oktober 2011. Als laatste zijn de resultaten ook gebaseerd op de publicatie “Jonge beginnende automobilisten, hun ongevalsrisico en maatregelen om dit terug te dringen” van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid uit 2005