Getraumatiseerde agenten krijgen miljoenen smartengeld

De Nationale Politie moet miljoenen aan smartengeld betalen aan agenten die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Alleen dit jaar al wordt circa 20 miljoen euro uitgekeerd. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag op basis van betalingscijfers die de krant in handen heeft.
De krant kreeg de cijfers in handen door een Wob-verzoek in te dienen. Waarschijnlijk zal de grote som smartengeld bezuinigingen bij de politie ten gevolge hebben. Korpschef Gerard Bouman zegt dat geld geen rol speelt en vindt dat de politie deze mensen tegemoet moet komen.

‘ERKENNING DUURT SOMS JAREN’
De erkenning liet vaak jaren op zich wachten. De krant omschrijft hoe agenten die zeiden te kampen met psychische klachten als gevolg van heftige incidenten tot 2013 vaak niet serieus genomen werden. Sinds vorig jaar kunnen medewerkers smartengeld claimen voor emotionele schade. Van die regeling hebben tot nu toe meer dan 400 agenten en oud-agenten gebruik gemaakt.

Dat is minder dan de 1500 tot 2500 agenten waarvan de politie eerder vreesde dat die een beroep zouden doen op de regeling. Niet alleen politiemedewerkers, maar ook nabestaanden melden zich voor smartengeld. Zeker één voormalig agent pleegde zelfmoord, mogelijk door zijn PTSS-klachten.